Nye momsregler koster

EU har de sidste år ikke vist fornuftig handlekraft, når det kommer til at styre lovgivningen omkring e-handel. Specielt omkring momsreglerne for digitale varer (dvs. salg af e-bøger, online streaming tjenester, App Stores etc.). Siden 2008 har momsreglen for elektroniske varer ydelser nemlig være bundet op på hvilket land varen blev solgt fra. Dvs. hvis et land skulle sænke momsen på denne vare gruppe ville de sandsynligvis kunne tiltrække en massiv tilgang af de største virksomheder indenfor det felt.

Efter et par års tids tænke pause udkom der dog et direktiv i 2010 som skulle forhindre at medlemslande skulle have en lavere moms end 15%. Desværre var der ingen sanktionsmuligheder andet end en løftet pegefinger, hvilket ikke stoppede ministaten Luxembourg i at have bl.a. en moms-sats på 3% på f.eks. e-bøger. Det betød selvfølgelig at Europas største aktør indenfor e-bøger valgte at placere sit salgs-kontor netop i Luxembourg. I 2010 antages Luxembourgs moms-indtægter fra Amazon at være omkring €200 millioner (ca. kr. 1,5 mia.). Derudover valgte selskaber som Microsoft, Apple, Netflix, Skype etc. at have salgsafdelingen placeret netop her.

Per 1. januar 2015 trak EU dog det ultimative kort op af den ellers støvede bunke af ændringsforslag. Netop at ændre måden moms på digitale varer bliver opgjort på. Det er nu ikke længere derfra hvor sælgeren sidder, men der hvor køberen er fra. Det betyder nu, at den danske stat kan se frem til mia. indtægter fra salg af digitale vare ydelser. Det er bestemt gode nyheder for den danske statskasse. Dette er dog den største ændring af moms-reglerne der nogensinde er sket, og desværre har EU glemt én bestemt gruppe.

Dette er dog den største ændring af moms-reglerne der nogensinde er sket, og desværre har EU glemt én bestemt gruppe.

Hvis du er iværksætter og ønsker at sælge dine digitale produkter på tværs af EU, skal du nu ikke længere afregne moms i Danmark, men potentielt i alle 28 EU lande. Desværre er det en administrativ opgave, som EU ikke tilstrækkeligt har forberedt. Det betyder, at i stedet for at bruge penge på at sælge flere produkter, skal opstartsvirksomheder bruge deres startup kapital på dyr revisor rådgivning om hvordan de bedst kan strukturere sig for at kunne afregne moms på tværs af grænser.

I EU ønsker de at hjælpe opstartsvirksomheder med at ekspandere på tværs af landegrænser, for at skabe et større indre marked (lidt à la USA). Skønt alle gode intentioner formår EU gang på gang, at gøre det sværere at lave forretning i stedet for lettere.

Hvad sker der så nu? Den 25. februar 2014 afholdte Dansk Erhverv i samarbejde med den britiske regering et arrangement for diskussion af lovgivningsarbejdet blandt andet for e-handel, The EU in a digital age. Her kom det bl.a. frem at én af den britiske regerings kerne områder er netop en administrativ lettelse af moms-afregning. Hvilket vi er sikker på, at mange små og mellemstore e-virksomheder sukker efter.

Author: Anders

Share This Post On

Submit a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

tcha

Pin It on Pinterest

Share This